ce inseamna eroare 404

Ce inseamna eroare 404 si cum se rezolva rapid


Ce inseamna eroare 404? Tu stii daca ai astfel de erori 404 pe site-ul tau? Chiar daca vei fi tentat sa spui ca nu, daca nu stii de existenta lor nu inseamna ca nu sunt. Influenteaza performantele site-ului aceste erori? Cu siguranta, da. Tocmai pentru a preveni efectele negative, este necesar ca aceste erori sa fie identificate si eliminate rapid. Impactul lor difera in functie de specificul website-ului. Cert este ca erorile sunt destul de neplacute pentru utilizatorul care ajunge pe o astfel de pagina nefunctionala. 🙁

Un mit popular sustine ca numarul ,,404″ provine de la camera 404 din laboratoarele CERN, unde a fost dezvoltat primul server web. Se spune ca aceasta camera era folosita pentru a stoca echipamente inutile sau nefolositoare.

Ce inseamna eroare 404 – Page not found

eroare 404 meme

Eroarea 404 este o eroare in HTTP (Hypertext Transfer Protocol). Protocolul HTTP este utilizat pentru a transfera resurse (pagini web, imagini, fisiere etc.) intre un client (de exemplu, un browser web) si un server web. Eroarea 404 indica faptul ca serverul web nu poate gasi resursa ceruta de catre client.

Cand un utilizator incearca sa acceseze o anumita pagina web sau resursa, prin intermediul unei adrese URL, serverul verifica daca resursa exista in sistem. Daca resursa nu este gasita, raspunsul serverului va fi un cod de stare HTTP 404 (Page Not Found), ceea ce inseamna ca pagina sau resursa nu a fost gasita pe server. Erorile 404 nu trebuie confundate cu erorile DNS, care apar atunci cand URL-ul dat se refera la un nume de server care nu exista.

Deci ce inseamna eroare 404? Pe scurt, o eroare este o pagina web nefunctionala care nu afiseaza continutul pentru care a fost creata. Un URL al unei pagini ce returneaza eroare, in functie de setari, va afisa un mesaj standard sub forma:

 • ,,Eroare 404: Pagina nu a fost gasita. / Error 404 not found
 • ,,404 – Pagina nu este disponibila. Ati putea sa verificati adresa URL sau sa folositi meniul de navigare pentru a ajunge la destinatia dorita.”
 • ,,404: Aceasta pagina nu exista. Pentru a reveni la site-ul nostru, apasati butonul de inapoi din browser sau utilizati link-urile de navigare.”
 • ,,Eroare 404 – Ne pare rau, dar pagina pe care o cautati nu a fost gasita. Va rugam sa verificati adresa URL sau sa incercati din nou mai tarziu.”

Tipuri de erori 404 si cauzele aparitiei

 • Eroare simpla: eroare 404 standard care apare atunci cand o resursa nu poate fi gasita pe servere. Daca o pagina sau resursa a fost stearsa sau mutata pe server, fara a se actualiza URL-ul, atunci cand un utilizator face o solicitare catre link-ul vechi, va primi o eroare 404.
 • Resurse lipsa: Aceasta eroare poate aparea daca resursele, cum ar fi imagini, scripturi sau fisiere CSS, nu pot fi gasite pe server.
 • Eroare datorata modificarii structurii site-ului: Daca structura de URL-uri a fost modificata, vechile link-uri pot deveni incorecte si pot duce la erori 404.
 • Eroare datorata adresei URL gresite: Utilizatorii pot introduce adrese URL gresite in browser sau pot ajunge pe o pagina incorecta prin intermediul link-urilor externe sau cautarilor.
 • Eroare pentru cautare inexistenta: Poate aparea atunci cand un utilizator foloseste functia de cautare pe site si nu sunt gasite rezultate. Acest lucru poate fi datorat cautarii unui termen care nu exista pe site sau problemelor cu functia de cautare in sine.
 • Eroare pentru restrictii de securitate: In unele cazuri, serverele pot furniza erori 404 pentru a ascunde faptul ca anumite resurse exista, dar sunt restrictionate din motive de securitate.
 • Eroare pentru redirectari incorecte: Daca o pagina a fost redenumita sau mutata la alta adresa URL, iar redirectarea catre noua locatie nu a fost configurata corect.

Alte tipuri de erori 4xx

 • 400 Bad Request: Serverul a respins cererea din cauza unei erori de sintaxa in cererea clientului. De obicei, apare atunci cand adresa URL sau cererea este incorecta sau nu poate fi inteleasa de server.
 • 401 Unauthorized: Serverul cere autentificare pentru a accesa resursa, dar autentificarea furnizata de client este incorecta sau lipsa. Clientul trebuie sa ofere credentiale valide pentru a accesa resursa.
 • 403 Forbidden: Serverul refuza sa furnizeze resursa ceruta, chiar daca clientul a fost autentificat cu succes. Acesta este un raspuns intentionat pentru a indica ca clientul nu are permisiuni suficiente pentru a accesa resursa.
 • 405 Method Not Allowed: Clientul foloseste o metoda HTTP care nu este permisa pentru resursa ceruta. 
 • 406 Not Acceptable: Resursa ceruta nu poate fi furnizata in formatul dorit de client, conform antetului „Accept” trimis in cerere.
 • 408 Request Timeout: Serverul considera ca timpul necesar pentru a primi cererea de la client a expirat. 
 • 410 Gone: Resursa solicitata anterior nu mai este disponibila si a fost eliminata in mod intentionat de pe server. Eroarea 410 sugereaza ca resursa nu va mai fi repusa la dispozitie in viitor.

Cum setezi optim pagina de eroare 404

Pentru ca o pagina nefunctionala creeaza neplaceri utilizatorilor, dezvoltatorii de site-uri web au incercat de-a lungul timpului sa creeze design-uri si mesaje tot mai prietenoase pentru paginile de eroare. 

Mesaj de eroare 404 – Recomandari pentru setarea optima a paginii:

 • Alege un design placut dar in acelasi ton cu intreg website-ul
 • Redacteaza mesajul erorii 404 personalizat si prietenos, extra poti adauga si o nota de umor sau empatie
 • Indeamna utilizatorii prin mesajul de eroare sa acceseze celelalte pagini din website pentru a gasi ce isi doresc
 • Plaseaza un buton cu hyperlink catre pagina de pornire sau alte pagini web utile din website
 • Poti adauga un camp de search prin care utilizatorii pot cauta rapid in site-ul tau
 • Poti oferi de asemenea si optiunea de a lasa feedback pentru utilizatori, astfel cei ce descopera eroarea te pot anunta ca aceasta exista pe site-ul tau

Cum identifici pagini de eroare 404 in website

Pentru a remedia erorile 404, trebuie in primul rand sa le identificam eficient. De multe ori nu putem identifica erorile dintr-un site cu ochiul liber, mai ales daca vorbim de site-uri cu mii de pagini web precum magazinele online. Astfel solutia este folosirea tool-urilor specifice care prin crawlere pot scana rapid toate paginile site-ului web. Poti gasi online astfel de tool-uri gratuite dar numarul paginilor scanate este limitat iar informatiile despre localizarea exacta a erorilor nu sunt foarte clare. Un instrument ,,la indemana” care te poate ajuta sa identifici erorile din site, este Google Search Console.

O agentie SEO foloseste tool-uri performante pentru a scana site-urile web si pentru a identifica toate problemele existente in site, in cadrul auditului tehnic SEO. Afla mai multe despre – Audit SEO tehnic: ce este, cum se face si de ce trebuie sa-l implementezi?

Important de retinut este ca auditul tehnic si identificarea erorilor dintr-un site web nu sunt actiuni one-time-only. In functie de frecventa cu care sunt modificate informatiile din site, stabilim cat de frecvent este necesar sa reverificam site-ul. 

De ce este important sa rezolvam rapid erorile 404

Erorile au impact negativ atat asupra imaginii brand-ului in viziunea utilizatorilor cat si pentru motoarele de cautare. Un potential client care ajunge in paginile de pe site-ul tau si va da clic pe un link nefunctional care va returna o eroare 404, cel mai probabil va parasi imediat website-ul tau si fara sa vrei, il vei redirectiona catre competitie. Un potential client care paraseste website-ul tau din cauza unei erori, reprezinta un venit pierdut. Toate eforturile de promovare online precum SEO, content marketing, si chiar PPC, pot fi anulate din cauza unei singure erori. Utilizatorii pot interpreta aceste erori ca neprofesionalism, ceea ce va duce la o pozitionare nefericita a  brand-ului in mintea utilizatorului. 

De cealalta parte, nici motoarelor de cautare nu le plac site-urile cu erori, ceea ce inseamna ca daca ai avut pozitii bune in SERP, le poti pierde. Sau, daca depui eforturi si investesti in SEO, iti va fi dificil sa cresti in pozitii daca site-ul nu este, in primul rand, optimizat tehnic. 

Rezolvare eroare 404 rapida si eficienta – Solutii

Odata identificate erorile, urmatorul pas este rezolvarea lor cat mai rapida. In functie de complexitatea site-ului web si cauzele aparitiei, solutiile pot fi:

 • pagina este functionala dar URL-ul a fost publicat gresit – se verifica unde este mentionat URL-ul gresit in website, daca apare doar in cateva locuri, pot fi corectate individual, daca sunt foarte multe locuri in care apare URL-ul gresit si nu se poate actiona individual, solutia este redirect 301 de la URL-ul gresit catre URL-ul corect
 • pagina nu mai este functionala – poate fi vorba despre un serviciu sau un produs care nu mai fac parte din oferta si nici nu vor mai reveni, implementam redirect 301 de la pagina nefunctionala catre o alta pagina functionala in prezent pe site. De exemplu, daca am scos din oferta un anumit produs – bec LED, putem face redirect de la pagina produsului care nu mai exista catre categoria din care facea parte – Becuri LED.
 • resursa lipsa care returneaza eroare – se poate incerca reincarcarea resursei in website sau eliminarea URL-ului care ducea catre resursa respectiva daca fisierul nu mai exista
 • eroare cauzata de modificarea structurii site-ului – verificam ca toate link-urile vechi sa aiba corespondenta in noua structura, daca au fost eliminate anumite categorii de exemplu, se va face redirect 301 de la URL-ul vechi catre o categorie relevanta din noua structura
 • a fost facut redirect, dar pagina inca returneaza eroare – se verifica URL-ul catre care s-a facut redirect, poate fi redirect tot catre o pagina nefunctionala sau poate doar a fost introdus gresit noul URL

Pentru anumite site-uri, precum cele realizate in WordPress, exista si plugin-uri menite sa identifice paginile nefunctionale din website si sa faca automat redirect 301 catre o anumita adresa. Desi este o varianta rapida, redirect-ul este mai folositor daca duce catre o pagina relevanta. Daca revenim la exemplul cu becul LED, un astfel de plugin probabil va redirecta produsul inexistent catre homepage. Deci redirect-ul manual catre categoria din care facea parte produsul, este mult mai relevant. 

Asigura-te ca site-ul tau este optimizat tehnic!

Daca te simti coplesit de volumul cunostintelor necesare sau efectiv timpul nu iti permite, lasa optimizarea tehnica pe mana specialistilor. Ne ocupam noi de site-ul tau in timp ce tu te poti concentra pe cresterea business-ului! Pentru servicii SEO profesionale, alege intotdeauna specialisti cu rezultate dovedite – AdSem!

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns

Categories