kpi indicatori de performanta

KPI ce inseamna? Cum alegi indicatorii de performanta in campaniile platite?


Orice business care este prezent in mediul online, fie prin actiuni organice sau prin campanii platite, isi masoara rezultatele, performantele inregistrate, marja de profit, cat si maniera prin care isi atinge obiectivele prin anumiti indicatori de performanta numiti si KPIs. Strategiile de marketing online realizate nu pot fi implementate fara masurarea corespunzatoare a actiunilor, prin stabirea anumitor tipuri de kpi. Acesti indicatori de performanta se stabilesc in functie de mai multe criterii, precum specificul afacerii, obiectivele sale si actiunile realizate.

KPI ce inseamna?

KPI definitie – KPI este o prescurtare pentru “Key Performance Indicators” care se traduce in limba romana drept “ Indicatori cheie de performanta”. KPI inseamna acei indicatori indicatori cheie utilizati de regula pentru a indica performanta unui business, a unui departament (exemple: financiar si resurse umane), a unui proiect sau chiar a unui angajat in atingerea obiectivelor sale strategice. In majoritatea cazurilor kpi devin esentiali pentru monitorizarea si evaluarea rezultatelor in scopul atingerii obiectivelor dar si pentru orientarea deciziilor si actiunilor dependente (in functie) de rezultate. 

Caracteristicile indicatorilor de performanta ne ajuta sa ne dam seama ca aceste instrumente sunt eficiente pentru imbunatatirea si eficientizarea performantei in diferite domenii. Printre caracteristicile indicatorilor cheie de performanta KPI se numara:

1. Relevanta – KPI-urile trebuie sa tina cont de strategie si sa fie relevante pentru misiunea sau viziunea organizatiei, pentru o masura progresul catre obiective.

2. Obiectivitatea si masurabilitatea – este important ca KPI-urile sa poata fi masurate cu valori precise si sa se bazeze pe niste date verificabile, eliminand astfel subiectivitatea in evaluarea lor

3. Claritatea – In ceea ce priveste claritatea, ar fi util ca KPI-urile sa fie exprimate in termeni cat mai simpli, pentru a asigura intelegerea comuna dar si comunicarea eficienta a obiectivelor.

4. Monitorizarea – KPI trebuie sa poata fi monitorizate periodic, pentru a evalua cresterea in timp real sau la anumite intervale de timp stabilite

5. Adaptabilitatea – Acesti indicatori trebuie sa fie ajustabili in functie de schimbarile obiectivelor sau de strategia organizatiei. Adaptabilitatea permite organizatiei sa raspunda la evolutia pietei sau la alte circumstante neasteptate.

In esenta, KPI-urile sunt instrumente esentiale pentru masurarea si imbunatatirea performantei intr-o varietate de contexte, de la afaceri la sectorul public si chiar in domeniul personal. Toti indicatorii KPI ajuta la stabilirea unui cadru de referinta pentru evaluarea succesului si pentru luarea deciziilor informate.

Care este importanta indicatorilor de performanta?

Iata cateva motive pentru care KPI-urile sunt atat de importante:

 1. Masurarea progresului: Toti indicatorii cheie de performanta permit organizatiilor sa evalueze progresul in directia obiectivelor lor. Acest set de indicatori ofera o imagine clara si obiectiva a performantei si a evolutiei pe termen lung. Acest lucru ajuta la identificarea punctelor tari si a celor slabe pentru a lua decizii mai bune.
 2. Focus asupra obiectivelor cheie: Un indicator de performanta ne ajuta sa ne concentram pe ceea ce conteaza cel mai mult. Prin stabilirea indicatorilor kpi relevanti, organizatiile pot evita dispersarea resurselor si pot aloca resursele in mod strategic pentru a atinge obiectivele principale.
 3. Imbunatatirea eficientei: KPI este un instrument cu ajutorul caruia organizatiile pot identifica procesele sau activitatile care necesita imbunatatiri. Acest lucru conduce la cresterea eficientei si la reducerea costurilor, ceea ce are un impact pozitiv asupra profitabilitatii.
 4. Monitorizarea schimbarilor in timp real: Indicatorul cheie de performanta kpi poate furniza informatii in timp real sau in interval de timp scurt, permitand organizatiilor sa reactioneze rapid la schimbarile din piata sau la evolutiile interne (kpi intern). Acest aspect devine crucial in mediul de afaceri din ce in ce mai dinamic.
 5. Motivarea angajatilor: KPI-urile pot fi utilizate pentru a stabili obiective personale pentru angajati si pentru a urmari contributia fiecaruia la atingerea obiectivelor organizationale. Acest lucru poate incuraja angajatii sa-si depaseasca limitele si sa isi aduca contributia la succesul organizatiei.
 6. Intelegerea clientilor si a pietei: Indicatorii de performanta pot ajuta organizatiile sa inteleaga mai bine nevoile si preferintele clientilor, precum si sa monitorizeze concurența. Aceste informatii pot fi folosite pentru a dezvolta strategii de afaceri mai eficiente si pentru a se adapta mai bine la cerintele pietei.
 7. Luarea deciziilor bazate pe date: Un indicator cheie furnizeaza date obiective si masurabile pe baza carora se pot lua decizii in loc sa se puna baza pe intuitie sau presupuneri. Acesti indicatori kpi ajuta la reducerea riscurilor si la cresterea sanselor de succes.

Cum alegi KPI – indicatorii cheie de performanta potriviti?

Alegerea indicatorilor de performanta (KPI) potriviti este un proces foarte important pentru succesul oricarei organizatii. Desi indicatorii cheie de performanta pot ajuta semnificativ la dezvoltarea afacerii, indicatorii de performanta alesi gresit pot duce la monitorizarea sau masurarea aspectelor care nu au relevanta pentru obiectivele strategice ale companiei. Iata cativa pasi pentru a alege KPI-urile potrivite:

 1. Stabilirea obiectivelor clare: Incepe prin a defini obiectivele strategice ale organizatiei. Ce vrea sa realizeze compania in urmatorul an, cinci ani sau pe termen lung? KPI ar trebui sa fie aliniate cu aceste obiective.
 2. Intelegerea pietei si a contextului: Analizeaza piata, concurenta, tendintele industriale si cerintele clientilor. Acest lucru te va ajuta sa identifici care sunt factorii cheie care pot influența succesul afacerii tale.
 3. Identificarea metricilor relevante: Identifica metricele care sunt relevante pentru atingerea obiectivelor tale. De exemplu, daca obiectivul tau este cresterea vanzarilor, atunci metricile privind vanzarile, cum ar fi venitul lunar, numarul de clienti noi sau rata de conversie, pot fi relevante.
 4. Masurabilitatea si specificitatea: Indicatorii de performanta trebuie sa fie masurabili si specifici,  sa ofere date clare si obiective care pot fi urmarite si comparate in timp.
 5. Limitarea numarului de KPI-uri: Nu este nevoie sa monitorizezi o multime de indicatori. Exista kpi care nu sunt prioritari, si astfel, este mai bine sa te concentrezi pe un numar limitat de indicatori (de obicei intre 5 si 10) pentru a nu risca sa te dispersezi si sa nu mai stii ce este cu adevarat important.
 6. Crearea unui echilibru: Asigura-te ca ai o combinatie de tipuri de indicatori cheie care acopera diferite aspecte ale afacerii. Ca si exemple, poti avea KPI-uri financiare, operationale, de satisfactie a clientilor si indicatde dezvoltare a produselor pentru a avea o imagine mai completa a performantei.
 7. Implicarea partilor interesate: Consulta-te cu echipa care este direct implicata in atingerea obiectivelor. Afla care sunt metricile pe care le considera cele mai relevante si utile.
 8. Testarea si adaptarea: KPI-urile nu sunt statice. In timp, obiectivele si prioritatile organizatiei pot evolua. Revizuieste periodic lista de KPI-uri si asigura-te ca acestea sunt in continuare relevante.
 9. Monitorizarea si raportarea regulata: Dupa ce ai stabilit KPI-urile, asigura-te ca exista sisteme si proceduri pentru monitorizarea si raportarea lor in mod regulat. Acest lucru ajuta la mentinerea responsabilitatii si la ajustarea actiunilor pe masura ce se desfasoara activitatile.

Tipuri de indicatori de performanta – KPI exemple

Exista mai multe tipuri de indicatori de performanta KPI, iar acestea pot varia in functie de domeniul de aplicare sau de obiectivele specifice. Iata si cateva exemple de indicatori cheie de succes:

 1. KPI-uri financiare: venituri, profit brut si net, rata de returnare a investitiilor (ROI)
 2. KPI-uri pentru clienti: rata de abandon a cosului de cumparaturi, return on ad spend (ROAS), rata de retur, rata de retentie a clientilor
 3. KPI-uri pentru departamentul de resurse umane: rata de retentie a angajatilor, productivitatea angajatilor, cheltuieli de recrutare
 4. KPI-uri pentru IT: disponibilitatea sistemului, rata de incidente IT, timpul de rezolvare al incidentelor

Acestea sunt doar cateva exemple, insa fiecare organizatie isi poate alege KPI-urile care se muleaza cel mai bine cu obiectivele sale. Este importanta dezvoltarea unor indicatori actionabili relevanti care reflecta performanta si stabilirea unor indicatori de performanta specifici pentru a masura si optimiza performanta campaniilor si pentru a directiona actiunile catre obiectivele stabilite.

Exemple indicatori de performanta in marketing, specifici pentru campaniile platite:

Exemple de KPI de marketing – indicatori precum: cost per click (CPC), click through rate (CTR), rata de conversie, sursa traficului, costul de achizitie al unui client nou, cat si alti indicatori de performanta, stabiliti in functie de obiectivul campaniilor.

Google Ads:

kpi google ads

In fiecare platforma de promovare PPC sunt importanti indicatori de performanta in functie de specificul afacerii si obiectivul contului. Daca este vorba de un cont cu obiectivul principal „achizitii” se vor lua in calcul multi kpi pentru a putea realiza o analiza completa a acestuia si bineinteles, pentru a putea observa rentabilitatea campaniilor si a bugetului investit. Printre ce mai importanti indicatori din Google Ads pentru un magazin online, tip e-commerce se regasesc: cost, conversii, rata de conversie, valoarea conversiilor, valoare conversii/cost, cost per click mediu. Insa, daca ar fi sa alegem un indicator sau indicatorul cheie pentru a stabili eficienta promovarii Google Ads, acesta ar fi „Valoare conversii/cost”, mai exact ROAS (return on ad spend).

Facebook Ads: 

kpi facebook ads

La fel si in cazul promovarii platite prin Google Ads Ads, exista anumiti KPI si in cazul campaniilor Facebook Ads. Printre cei mai importanti indicatori de performanta pe care ii urmarim in aceasta platforma se regasesc urmatorii: Afisari, Impact, Rezultate (aici difera de la o campanie la alta, in functie de obiectul setat), Cost per rezultat, Suma cheltuita, Valoarea conversiilor si ROAS. De exemplu, in cazul unor campanii care au obiectivul de a obtine cat mai multe leaduri, vor fi urmariti anumiti kpi, precum: numarul de formulare trimise, clikuri estimative de confirmare a apelurilor, clickuri pe adresa de email sau orice alt kpi relevant in masurarea rezultatelor aduse de campaniile platite. 

Alegerea unui KPI bun poate fi dificila, insa este esentiala pentru o buna masurare a performantei unei afaceri si pentru urmarirea atingerii scopului propus. Odata ce indicatorul sau indicatorii au fost selectati si integrati in cultura organizatiei, ei devin instrumente valoroase pentru luarea deciziilor si imbunatatirea performantei pe termen lung.

In concluzie, indicatorii cheie de performanta sunt un instrument esential pentru orice organizatie care vrea sa optimizeze performanta si sa isi atinga obiectivele cu succes. Prin stabilirea, monitorizarea si adaptarea constanta a acestor indicatori, companiile pot ramane competitive si eficiente. 

Daca vrei sa stii cat de performante sunt campaniile tale in mediul online sau vrei sa le optimizezi rezultatele, hai sa ne cunoastem -> apeleaza cu incredere la specialistii AdSem!

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns

Categories