remarketing

Ce inseamna remarketing, cum se face si de ce e important?


Remarketing, cunoscut si ca retargeting, este o strategie de marketing digital care implica afisarea de anunturi publicitare catre clienti care au interactionat anterior cu site-ul web, aplicatia sau continutul tau online. Scopul principal al remarketingului este sa recastige atentia sau sa incurajeze conversiile din partea vizitatorilor care au aratat un interes anterior, dar nu au finalizat o actiune dorita, cum ar fi o achizitie sau o inregistrare. Acest lucru poate fi realizat prin instalarea in website a unei etichete de remarketing (Google, LinkedIn) sau a unui pixel (Facebook, Tik Tok). Campaniile de remarketing sunt importante pentru cresterea conversiilor, consolidarea relatiilor cu clientii si imunatatirea performantei.

Care este diferenta dintre campaniile de remarketing si cele de retargeting?

Termenii remarketing si retargeting sunt adesea utilizati interschimbabil, dar au origini si semnificatii usor diferite in contextul marketingului digital. Diferenta principala intre remarketing si retargeting se refera la platformele pe care acestea sunt aplicate.

Remarketing vs Retargeting:

1. Retargeting:

 • Cand vine vorba de retargeting, acesta este o tehnica de marketing digital care se concentreaza pe afisarea anunturilor publicitare catre vizitatorii care au parasit site-ul web al unei companii sau aplicatia fara a finaliza o actiune dorita, cum ar fi o achizitie.
 • Retargetingul se bazeaza pe cookie-urile site-ului web sau pe datele de urmarire si implica afisarea de reclame utilizatorilor care au vizitat site-ul, pe alte site-uri web sau platforme, in afara site-ului web sursa pentru a recastiga atentia utilizatorilor. Utilizand aceasta forma de marketing comportamental, un vizitator retargetat care a interactionat deja cu site-ul si nu a convertit, are sanse mari de a duce achizitia la bun sfarsit.

2. Remarketing:

 • Remarketing-ul este un termen mai amplu care poate include retargeting-ul ca o componenta. Remarketing-ul este folosit pentru a descrie strategia de abordare a persoanelor care au avut deja o interactiune cu brand-ul tau, indiferent de platforma pe care s-a intamplat aceasta interactiune.
 • Campania de remarketing poate include persoane care ti-au vizitat website-ul, care au avut interactiuni cu postarile sociale, abonari la newsletter sau alte forme de interes fata de brand. Remarketing-ul implica apoi reangajarea acestor utilizatori care au aratat interes fata de produsele tale cu mesaje personalizate pe diverse platforme, inclusiv pe site-ul web, pe retelele sociale sau prin e-mail marketing.

In concluzie, retargetingul este o forma specifica de remarketing care se concentreaza pe urmarirea utilizatorilor care au vizitat deja site-ul web si aveau in vedere o actiune specifica, in timp ce remarketingul este un concept mai larg care acopera reangajarea si comunicarea cu clientii sau potentialii clienti in diferite contexte si platforme. Cu toate acestea, in practica, termenii sunt adesea utilizati in mod interschimbabil si pot varia in semnificatie in functie de industrie si context.

Care este importanta campaniilor de remarketing?

Importanta remarketingului:

 • Remarketingul este important deoarece iti permite sa te adresezi unei audiente care a aratat deja interes pentru produsele sau serviciile tale, ceea ce creste sansele de conversie.
 • Poate contribui la reducerea abandonului de cos, cresterea ratei de conversie, cresterea vanzarilor si sporirea loialitatii clientilor.
 • Te ajuta sa-ti optimizezi bugetul publicitar, deoarece te concentrezi pe persoanele care sunt mai susceptibile sa converteasca.
 • Aceste campanii au un ROI (rentabilitatea investitiei) semnificativ mai mare fata de alte campanii publicitare.

Campaniile de remarketing sunt importante in mai multe situatii si pentru diferite motive. Iata cand si de ce sunt relevante:

 1. Recuperarea cosurilor abandonate: Campaniile de remarketing sunt deosebit de utile pentru magazinele online pe durata procesului de cumparare. Atunci cand un utilizator adauga produse in cosul de cumparaturi si apoi paraseste site-ul fara finalizarea unei comenzi, o astfel de campanie poate fi folosita pentru a-i reaminti utilizatorului despre produsele pe care le-a lasat in cos, motivandu-l sa revina si sa completeze achizitia.
 2. Cresterea ratei de conversie: Remarketingul iti permite sa te adresezi unei audiente care a aratat deja interes pentru produsele sau serviciile tale. Persoanele care au vizitat site-ul tau anterior au o probabilitate mai mare de a converti in comparatie cu cei care nu au interactionat cu brandul tau. Prin urmare, aceste campanii pot ajuta la cresterea ratei de conversie si pot spori vanzarile.
 3. Recunoastere de brand și loialitate: Prin afisarea repetata a anunturilor catre o audienta deja familiarizata cu brandul tau, poti consolida recunoasterea de brand. Aceasta tactica poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea loialitatii clientilor. Persoanele care au interactionat anterior cu brandul tau (de exemplu vizitatori ai site-ului) sunt mai susceptibile sa revina pentru achizitii ulterioare sau sa recomande brandul la altii.
 4. Optimizarea bugetului publicitar: Daca te adresezi unei audiente care a aratat deja interes, s-ar putea sa obtii un cost per conversie mai mic decat in cazul campaniilor adresate unei audiente mai largi.
 5. Personalizare si relevanta: Remarketingul iti ofera posibilitatea de a personaliza anunturile in functie de comportamentul anterior al utilizatorilor. Acest lucru creste nivelul de relevantă al anunturilor si, prin urmare, sansele de a atrage atentia si de a genera conversii.
 6. Segmentare avansata a audientei: Poti crea segmente personalizate ale audientei pe baza comportamentului anterior al utilizatorilor. Acest lucru iti permite sa abordezi diferite categorii de clienti cu mesaje adaptate.

In concluzie, este esential sa le gestionezi cu atentie campaniile de remarketing pentru a nu suprasolicita utilizatorul cu prea multe anunturi si pentru a respecta normele de confidentialitate si regulile privind publicitatea online. De asemenea, este important sa masori si sa analizezi constant performanta campaniilor pentru a le optimiza si a obtine rezultate mai bune.

Cum functioneaza remarketingul?

 • Cand un utilizator viziteaza site-ul tau web sau aplicatia, o piesa de cod (eticheta) numita „pixel de urmarire” este plasata pe dispozitivul sau.
 • Pixelul de urmarire colecteaza date despre comportamentul acestor utilizatori care ti-au vizitat website-ul, precum paginile vizitate, produsele vizualizate sau cosul de cumparaturi abandonat.
 • Pe baza acestor date, poti crea audiente personalizate si segmentate.
 • Apoi, poti afisa ad-urile catre aceste audiente pe diverse platforme publicitare, cum ar fi Google Ads, Facebook Ads, sau alte retele de publicitate.
 • Atunci cand un site foloseste Akismet pentru filtrarea comentariilor spam poate avea avantaje semnificative in ceea ce priveste gestionarea corecta a interactiunilor cu utilizatorii si poate contribui la cresterea increderii acestora in brand. Astfel, pe langa gestionarea comentariilor nedorite, se pot gestiona in mod eficient datele de remarketing colectate.
 • Pe Google Ads, o campanie de remarketing se va activa doar daca dispui de 100 de contacte pentru rețeaua de display (campanie tip display) și 1000 utilizatori pentru rețeaua de cautare (campanie tip search), iar durata maxima a unei liste de remarketing este de 540 de zile. 

Cum faci Google Ads remarketing?

google ads remarketing

Pentru a realiza campanii de Google remarketing, urmeaza acesti pasi:

1. Creeaza o eticheta de remarketing (Google Remarketing Tag):

 • Accesează contul tau Google Adwords.
 • Navigheaza catre „Instrumente si Setari” si selecteaza „Audiente”.
 • Apasa pe „Biblioteca de publicitate”.
 • Vei gasi optiunea de a crea o eticheta de remarketing. Urmeaza instructiunile pentru a o genera.
 • Eticheta de remarketing este un fragment de cod pe care il vei adauga in paginile site-ului tau pentru a urmari vizitatorii site-ului tau si actiunile pe care acestia le fac.

2. Configureaza audientele pentru remarketing:

 • Dupa ce eticheta de remarketing este generata si instalata pe site, creeaza audiente pentru a grupa utilizatorii pe baza comportamentului lor anterior.
 • Poti sa-ti imparti audienta in functie de paginile vizitate, produsele vizualizate sau alte actiuni specifice.
 • Personalizeaza audientele astfel incat sa poti utiliza anunturi relevante pentru fiecare grup.

3. Creeaza o campanie de remarketing în Google Ads:

 • Intra in contul Google Ads, apasa pe „Campanii” si selecteaza „Campanie noua”.
 • Alege tipul de campanie potrivit pentru obiectivele tale (de exemplu, „Trafic” sau „Conversii”).
 • In procesul de configurare a campaniilor de google ads, vei ajunge la sectiunea „Audiente”, unde poti adauga o audienta creata anterior sau o lista de remarketing.
 • Listele de remarketing se pot include in audiente si sunt seturi de date esentiale care permit o personalizare mai mare a mesajelor si o mai buna eficienta a bugetului publicitar.

4. Creeaza anunturi personalizate:

 • In timpul configurarii campaniei, creeaza anunturile publicitare pentru a fi afisate utilizatorilor din audienta.
 • Poti personaliza anunturile in functie de interesele si comportamentul anterior al utilizatorilor.
 • Asigura-te ca anunturile sunt relevante si atragatoare pentru a creste sansele de conversie.

5. Seteaza bugetul si programul campaniei:

 • Stabilește bugetul zilnic si intervalul de timp in care doresti ca anunturile sa fie afisate.

6. Monitorizeaza si optimizeaza:

 • Urmareste performanta reclamelor si ajusteaza setarile, daca este necesar, pentru a obtine rezultate mai bune.
 • Analizeaza metrici precum rata de conversie, costul pe clic, rata de clicuri, si ajusteaza bugetul si strategia.

De asemenea, se pot crea audiente personalizate in Google Analytics pe baza datelor inregistrate, care ulterior pot fi importate in Google Ads si folosite in campanii.

Totodata, este important sa respecti politica de confidentialitate (cookie) si sa informezi utilizatorii despre utilizarea etichetei de remarketing pe site-ul tau. De asemenea, asigura-te ca respectezi regulile privind protectia datelor si ca oferi optiuni de dezactivare a cookie-urilor pentru utilizatori, acolo unde este necesar.

Cum faci Facebook Ads remarketing?

facebook ads remarketing

Pentru a realiza campanii de Facebook remarketing, trebuie sa urmezi acesti pasi:

1. Instaleaza Pixel-ul Facebook:

 • Pixel-ul Facebook este un fragment de cod JavaScript pe care trebuie sa-l integrezi pe site-ul tau web pentru a urmari activitatea utilizatorilor. Daca nu ai instalat inca Pixel-ul, incepe cu acest pas.

2. Configureaza evenimente de conversie:

 • Pixel-ul Facebook permite urmarirea evenimentelor de conversie, precum vizualizarea paginilor, adaugarea de produse in cosul de cumparaturi, finalizarea achizitiilor etc. Configureaza evenimentele pe care doresti sa le urmaresti cu ajutorul Pixel-ului.

3. Creeaza audiente personalizate pentru remarketing:

 • Dupa ce ai instalat Pixel-ul si ai configurat evenimentele de conversie, poti crea audiente personalizate. Acceseaza „Centrul de anunturi” si selecteaza „Publicul tinta”.
 • Alege „Audiente personalizate” si selecteaza optiunea „Site web”.
 • Aici poti crea audiente bazate pe interactiunile utilizatorilor cu site-ul tau. Acesti utilizatori au vizitat site-ul si au facut anumite actiuni precum vizualizarea anumitor pagini sau finalizarea unor actiuni specifice.

4. Creeaza o campanie de remarketing pe Facebook:

 • Pentru a crea o noua campanie acceseaza „Managerul de publicitate” de pe Facebook si selecteaza „Creeaza”.
 • Alege obiectivul campaniei (de exemplu, „Conversii pe site web” sau „Interactiunea cu postarile”).
 • In timpul configurarii campaniei, vei avea opțiunea de a alege audientele personalizate pe care le-ai creat anterior.

5. Creeaza anunturi personalizate pentru audienta de remarketing:

 • Dupa ce ai ales audienta, creeaza anunturi personalizate care sa se adreseze utilizatorilor din acea audienta. Asigura-te ca anunturile sunt relevante si contin un apel la actiune clar.

6. Seteaza bugetul si programul campaniei:

 • Stabileste bugetul zilnic si intervalul de timp in care vrei sa fie afisate anunturile.

7. Monitorizeaza si optimizeaza campania:

 • Urmareste performanta campaniei folosind instrumentele de analiza Facebook.
 • Ajusteaza bugetul si strategia campaniei in functie de rezultate si obiectivele tale.

Facebook remarketing este o tehnica puternica pentru a-ti reangaja audienta existenta si a maximiza conversiile. Asigura-te ca respecti politicile de confidentialitate ale Facebook (Cookie-uri) si ca furnizezi informatii despre utilizarea Pixel-ului pe site-ul tau. De asemenea, asigura-te ca oferi utilizatorilor optiuni de dezactivare sau control asupra experientei lor de remarketing, daca este necesar.

Alege sa faci remarketing la nivel profesionist!

In concluzie, campaniile de remarketing sunt esentiale in marketingul digital, oferind o oportunitate semnificativa de a maximiza impactul si conversiile. Prin reangajarea utilizatorilor care au manifestat deja interes pentru brandul tau, poti creste ratele de conversie, loialitatea clientilor si recunoasterea brandului.

Daca vrei sa valorifici la maximum puterea campaniilor de remarketing sau sa explorezi toate optiunile oferite de Google Ads, Facebook Ads, SEO, Content Marketing si Social Media Marketing, apeleaza la specialistii AdSem!

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns

Categories